Waldemar har skrevet sin familiehistorie for at bevare de danske rødder – og nu er det din tur  

Efter to år har Waldemar Schmidt færdiggjort arbejdet med at nedfælde sin families historie, så børn og børnebørn, der er spredt over hele verden, har mulighed for at dykke ned i familiens danske DNA. Han håber at kunne inspirere andre globale familier til at gøre noget lignende.

En global familie med danske rødder 

Jeg har boet og arbejdet uden for Danmark siden jeg var 25 år,” fortæller Waldemar Schmidt, erhvervsmand og tidligere direktør i den globale virksomhed ISS.

Det danske hænger ved på en meget, meget stærk måde.

Waldemar Schmidt

Selvom han har tilbragt størstedelen af sit liv i udlandet, sidder danskheden stadig dybt i ham. “Det danske hænger ved på en meget, meget stærk måde”.

I dag bor Waldemar med sin hustru i Schweiz, mens børnene, der alle er gift med udlændinge, er fordelt over hele verden:

”Vi har en, der bor i Mexico, en der bor i Edinburgh og en i London. Så vi er meget spredte, og vores otte børnebørn bliver jo endnu mere spredte, når de bliver voksne.”

Derfor har det optaget ham, hvordan hans danske rødder kan blive bevaret for de kommende generationer. 

Fra anekdotesamling til familiebog  

Inspirationen kom i første omgang fra Waldemars hustru:

Når man har den alder, jeg har, så tænker man jo tilbage på alle de interessante ting, man har oplevet,” forklarer han, ”og der var det var faktisk min hustru, der sagde til mig, at jeg skulle skrive en bog med mine mange anekdoter.”  

I stedet for at skrive en selvbiografi, “så var det, at jeg kom til at tænke på det med familien, at vores børnebørn er halvt danske, og vi gerne vil give dem noget baggrund,” forklarer Waldemar. Derfor blev anekdoterne i stedet til en familiebog, der ikke skal offentliggøres, men kun være til gavn for familien og de kommende generationer.  

Jeg tror i høj grad, at vores værdier hænger sammen med det, at vi kommer fra Danmark.

Waldemar Schmidt

Han brugte to år på at skrive bogen, parallelt med bestyrelsesarbejde, frivilligt arbejde og andre forpligtelser. Men nu er bogen trykt og delt ud ved årets familiesommerferie i Toscana.

De 30 kapitler dækker alt fra familiens historik, de mange steder de har boet, til mere personlige kapitler om værdier, biler, særlige oplevelser, “nogle anekdoter og alt muligt andet – og lidt gode råd pakket ind på en god måde.” Alt sammen er med til at formidle til familien ”hvor de kommer fra, og hvad der har drevet mig,” forklarer Waldemar.  

Vigtige værdier til næste generation

At det ikke kun var de biografiske fakta, der skulle med i bogen, var der ifølge Waldemar Schmidt en særlig god grund til:

”Det var vigtigt for mig at illustrere de værdier, som vi har, og som man kan finde inspiration i, når man skal finde sine egne værdier, og skabe sit eget moralske kompas.” 

Her spiller danske værdier en central rolle, mener Waldemar. “Jeg tror i høj grad, at vores værdier hænger sammen med det, at vi kommer fra Danmark,” siger Waldemar.

(…) de fleste er kede af, at de ikke ved mere om deres forfædre end det, de gør.

Waldemar Schmidt

Han peger på, at danske værdier som transparens og ærlighed har været anvendelige globalt gennem hans arbejde.

Gennem mit liv har jeg været med til at bruge danske værdier kommercielt i hele verden. Og det fungerer!” understreger han. 

En opfordring til andre danskere i udlandet 

Glæden ved at skrive bogen, og familiens begejstrede modtagelse af den, har været så stor, at Waldemar håber at kunne inspirere andre til at gøre noget lignende:

”Jeg vil sige, at næsten uden undtagelse, når jeg har siddet med folk rundt omkring i verden af dansk afstamning, så kommer det op på et eller andet tidspunkt, at de fleste er kede af, at de ikke ved mere om deres forfædre end det, de gør.”  

Jeg siger ikke, at det skal være 180 sider overhovedet. Det kan være hvad som helst.

Waldemar Schmidt

Her kan en familiebog ifølge Waldemar være med til at give de danske rødder videre på en kvalificeret måde.

Jeg siger ikke, at det skal være 180 sider overhovedet. Det kan være hvad som helst. Og det behøver måske heller ikke at være trykt på papir. Men hvis man kunne få den nuværende generation til at gå i gang, og gå en generation eller to tilbage, så har man i hvert fald startet på noget,” afslutter han.

Så er det bare at sætte sig ned og gå i gang! 

Sådan kommer du i gang

Waldemar Schmidts gode råd til din egen familiehistorie

Hav dine læsere i tankerne: Målret bogen til de næste mange generationer, som vil være stolte af deres danske DNA. 

Start med en disposition: Lav to hovedafsnit: A) Familiens historie og B) Holdningsprægede temaer og anekdoter.

Hold det simpelt: Undlad billeder for at gøre skrive- og layoutprocessen enklere. Lav eventuelt også en separat fotobog, som følger den skrevne bogs kronologi.

Sæt en deadline: Giv dig selv en tidsramme, f.eks. to år, for at holde projektet på sporet. 

Begynd nu: Vent ikke for længe med at starte; det er aldrig for tidligt at begynde.