Syv boganbefalinger til den globale børnefamilie

Fagfolk og globale danskere har gennem tiden skrevet om det at være familie på vej ud i verden eller at være på vej tilbage til Danmark. Her er syv anbefalinger til bøger, du kan læse med din familie.

Er du og din familie klar til at tage på eventyr, enten ude i den store verden eller tilbage i hjemlige rammer? Vi har samlet en liste over syv inspirerende bøger i forskellige genrer og til forskellige aldersgrupper. De er velegnet til børnefamilien, uanset om I drømmer om at udforske nye kulturer eller finde jer til rette efter en udlandsophold. 

Har du anbefalinger til anden oplagt litteratur for den globale børnefamilie, hører vi meget gerne fra dig på danes@danes.dk. Venligst skriv “boganbefaling” i emnefeltet. 

Rejsen til New York – dengang og nu

Af Catrine Kryster og Signe Gabriel

Billedbog for børn i alderen 4-10 år. “Rejsen til New York – dengang og nu” er den første danske billedbog for børn om dansk udvandring i mange år.

Den fortæller om to piger, der bor i det samme hus i Danmark med over 120 års mellemrum. Begge skal rejse til New York. Nora, i 2024, glæder sig til at rejse med sin mor på ferie til den spændende amerikanske storby. Anna, omkring år 1900, skal udvandre til Amerika med sin familie og skal sige farvel til sine bedsteforældre, sit hus og sine venner.

Få 25 % rabat som medlem her.

Blød landing

Af Mette Hald og Camilla Thorgaard

Denne letlæste og underholdende bog giver et billede af, hvad udstationerede familier kan forvente, blive udfordret på, og hvad der skal til for at trives i livet ude. 

Bogen bygger på viden om familieliv, kulturmøder, samt erfaringer fra egne udstationeringer – men ikke mindst på en lang række interviews med både voksne og børn, der har prøvet kræfter med livet i forskellige lande. Den giver dermed en grundig og levende beskrivelse af situationen for børn, teenagere, den medfølgende og den udsendte. 

Få 25 % rabat som medlem her.

Online danskundervisning på flere niveauer

Danes Worldwide tilbyder online danskundervisning til børn, unge og voksne på flere niveauer. Du kan følge undervisningen, når det passer ind i din hverdag, og du får altid personlig feedback på dine opgaver.

Vi starter løbende nye hold over året, så du kan starte, når det passer dig.

Læs mere om danskundervisningen og prøv en demo

Helt væk

Af Stine Skriver

Historien om en almindelig familie fra Amager, der tager hverdagslivet op til revision. Hvad handler tilværelsen egentlig om? Familien realiserer drømmen, som mange har, men få tør føre ud i livet. De køber en båd og sejler ud i verden. De vil være væk så længe som muligt. Det bliver til næsten tre år på de store verdenshave. En tur, der tager familien halvvejs rundt om jorden. 

Fra Amager til Australien. En tur med masser af modstand. Et moderne eventyr med de vildeste oplevelser og det stærkeste sammenhold. Men også om nedture, ulykker og fyring. Og om hvor sindssygt svært det var at komme hjem til hverdagen i Danmark igen. 

Kom godt hjem

Af Stine Møllebro

En håndbog for familier, der vender hjem efter udstationering. Den giver inspiration og belyser overvejelser, praktiske udfordringer og konsekvenser ved hjemflytning og reintegration. For nogle går processen nemt, mens det for andre kan være komplekst med store personlige og familiemæssige konsekvenser.

Bogen bygger på erfaringer fra hjemvendte familier og viden fra eksperter inden for ledelse, pædagogik, psykologi og karriererådgivning. 

Go! – Min ultimative guidebog

Af Maria Techow, Bente Burke og Emilie Frijs Due

For børn fra 6-13 år, der udstationeres med deres familie. En udstationering er en spændende, men stor omvæltning, især for børn, der påvirkes anderledes end voksne, da de er midt i deres udvikling. Det kan være overvældende at forlade vante rammer og tilpasse sig en ny kultur.

Bogen “Go! Min ultimative guidebog før, under og efter vores ophold i udlandet” hjælper børn med at skabe mening i deres oplevelser, samle minder og håndtere følelser både før, under og efter udstationeringen, med råd fra andre børn, der har oplevet det samme.

Få 10 % rabat som medlem her.

Third Culture Kids – Growing Up Among Worlds

Af David C. Pollock, Ruth E. Van Reken og Michael V. Pollock

I denne 3. udgave af den banebrydende bog har forfatterene opdateret det, der er kendt som “TCK-biblen”. Fokus er på den moderne TCK (Third Culture Kid) og på, hvordan teknologi, kulturel kompleksitet, mangfoldighed og overgange påvirker dem.

Der er også nye råd til forældre og andre om, hvordan de kan støtte TCK’er i hvad angår arbejde, forhold, sociale liv og personlige udvikling. Bogen er på engelsk.

Danskerne findes i mange modeller 

Af Malene Fenger-Grøndahl

Portrætter af 15 unge med dobbelt identitet. Hvornår er man dansk nok? Hvad betyder det egentlig at være dansk? Og kan man være dansk, selvom man også har en anden baggrund?

Gennem 15 interviews med unge med dobbelt identitet viser bogen, at man sagtens kan være både dansker og noget andet samtidig. Her møder du blandt andre Sophie fra det danske mindretal i Tyskland, Natascha med chilenske rødder fra sin mor, Mohammed, der talte arabisk hjemme og dansk i børnehaven, og Ali, som sammen med sin hustru vælger det bedste fra både dansk og somalisk kultur.